Den som spar han har

Nu är det regnväder och jag tar en paus med kaffe inomhus. Om ett par timmar ska det dock klarna och när solen kommer fram blir det att ta sig ned till stranden för ett dopp.

Har funderat på att börja spara månadsvis för att på sikt kunna unna mig lite extra semesterresor eller möjligheten att sluta arbeta ett par år tidigare. Mina tankar kring ekonomisk rådgivning är mestadels om att spara pengar på bankkonto och vilka kontokort man ska välja beroende på avgifter som tillkommer.

Att bara spara pengar på ett bankkonto kan vara en god idé, men jag vill gärna att slantarna växer under ett par år och då behöver jag en ekonomisk rådgivning kring både hur man sparar pengar samt var jag ska investera pengarna för att få en god avkastning. Aktier kan jag inte så mycket om, det känns tryggare om någon mer erfaren sköter investeringarna.
Investmentbolag eller fonder kan vara en lösning för mig. Genom att köpa aktier i ett investmentbolag kan jag få riskspridning. Investmentbolag äger aktier i andra bolag och de påminner en smula om fonder.

Fonder är en annan sparform där du betalar en årlig avgift för att få en andel i fondens innehav. Fonden äger aktier och genom att köpa in dig i fonden låter du de som driver fonden välja vilka bolag/aktier som man investerar i.
Vill man öka sitt risktagande på börsen är det möjligt att köpa aktier, som är en andel av ett företag.

Jag är inte så medveten om min tjänstepension och PPM, men dessa är också sparformer som jag kan påverka. Vissa tjänstepensioner kan vara låsta, men det finns idag flytträtt i stor utsträckning om man vill flytta sitt sparande.

Har man ett lågt intresse av börsen är det bättre att kika på fonder, investmentbolag eller andra sparformer som kräver ett mer passivt intresse för dig.